Projectverlichting | Energiebesparing | Winkelverlichting

Hoe dim ik led verlichting?

Om direct duidelijkheid te scheppen zijn er verschillende soorten led lichtbronnen waar we direct onderscheid kunnen maken. Er is geen goed of fout, alleen sommige oplossingen bieden een beperkte mogelijkheid, en sommige oplossingen zijn juist geschikt om grotere aantallen te bedienen. Heeft u hulp nodig bij het selecteren van de juiste configuratie? Neemt u dan eens contact met ons op.

We onderscheiden de volgende mogelijkheden;

Retrofit LED Lichtbronnen.

Hieronder vallen alle GU10 led lichtbronnen, alle E27 LED bulbs, de MR16 GU5,3 led lampen etc. Hiervan is de bedoeling dat u in een bestaande situatie de lampen kunt uitwisselen voor led, al dan niet gedimd. Deze lichtbronnen werken altijd middels een fase af/aan snij methode. Iedere retrofit bulb heeft een vervang waarde, bijvoorbeeld 7W LED = 40W. Gaat u speciaal een led dimmer kopen? Houd dan de eerste waarde aan. Gaat u gebruik maken van een iets traditionelere tronic dimmer? Houd dan de 2e waarde aan. Retrofit led wordt altijd aangesloten middels een parallel schakeling, zoals te zien op deze afbeelding. (klik op de afbeelding voor een grotere versie)
parallel-schakeling-led

Een led dimmer werkt al vanaf een iets lager vermogen, vandaar dat dit vaak de voorkeur heeft. Een goede led dimmer is de Jung LED UDE 1224. Tegenwoordig zijn er van de meeste led lichtbronnen ook dimmerlijsten te verkrijgen; zo ziet u gemakkelijk of de lichtbron samenwerkt met de dimmer van uw keus.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat uw retrofit lichtbron niet op een trafo werkt, maar direct op 230V; zoals de veel voorkomende E27 en E14 led lichtbronnen. Deze komen uiteraard gewoon normaal in een fitting / lamphouder en worden via de normale manier aangesloten en gedimd. Knippert de E27 of E14 lamp erg bij het dimmen? Dan kan het zijn dat uw dimmer de grenswaarde heeft bereikt, hiervoor zijn de LED dimmers in het leven geroepen. Een goede leddimmer is de Jung LED UDE.


Stroomgestuurde LED.

Hieronder vallen de led lichtbronnen die aangestuurd dienen te worden door een driver, met DC uitgangsspanning, en waarvan het mA leidend is. Zo komt 350 of 700 mA veel voor. Stroomgestuurde led wordt op het moment in de projectbranche meer toegepast, dit komt omdat we veel minder beperkt worden door maximale aantallen. Zo kunnen we aansturen middels analoge 1-10v signalen, DMX of Dali.

led-in-serie-plaatsen-dimmenEen stroomgestuurde LED wordt altijd in serie geschakeld. Wanneer we uitgaan van een driver die in de primaire zijde dimbaar is, is het belangrijk te weten welk voltage wordt gevraagd. Op de led module staat een Uf waarde aangegeven, deze telt u bij elkaar op. Bijvoorbeeld 3 led's met een Uf van 3,6V en een waarde van 350mA, hebben in serie een driver nodig van minimaal Uf 11V, tevens op 350mA. De stroom in Ampere blijft dus altijd gelijk, alleen het voltage wordt hoger. De led modules worden dan altijd in serie geschakeld, zoals op de afbeelding hiernaast te zien is. (klik op de afbeelding voor een vergroting)

Telt u het vermogen van de drivers bij elkaar op, dan weet u hoeveel drivers u tegelijkertijd kunt dimmen op 1 dimmer. Deze waarde wordt door een Tronic of LED dimmer altijd bij de dimmer aangegeven.

Stroomgestuurde LED Dali.

De stroomgestuurde drivers zoals hierboven besproken kunnen tevens voorzien worden van DALI interface. Het voordeel hiervan is dat de drivers niet in de primaire 230V zijde gedimd hoeven te worden, en we dus niet beperkt raken in het aantal dat er op 1 dimmer kan. Een los stuursignaal vanaf een DALI bus verteld de driver te dimmen wanneer nodig. Er komt dus een 230V voor de voeding, en een stuursignaal op de driver. De ledmodules worden dan ook in serie geplaatst.

Heeft u vragen over het dimmen van led? Neemt u dan contact met ons op voor meer informatie!
Ontvang vrijblijvend lichtadvies
Akkoord

Deze website plaatst cookies om je zoekvoorkeuren op deze website op te slaan en daarmee je gebruikerservaring te verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en voor het meten van bezoekersstatistieken. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stem je hiermee in.